چنانچه جزو متقاضیان خوششانس بوده و نام شما در قرعهکشی لاتاری ویزا diversity visa lottery (DV) درآمده و به اصطلاح در مرحله اولیه برنده شده باشید، باید در سریعترین شکل ممکن برای مدرک گرینکارت آمریکا (اقامت دائم و قانونی آمریکا) اقدام کنید.
در حقیقت، دولت آمریکا هرساله برندگان بیشتری را در لاتاری گرینکارت آمریکا به نسبت تعداد ویزاهای در دسترس خود انتخاب میکند. این بدین خاطر است که ممکن است برخی از این افراد در مرحله بعدی واجد شرایط شناخته نشوند و یا اینکه در نهایت تصمیم به مهاجرت به آمریکا نگیرند.
برای مثال در سال ۲۰۱۸، بیش از ۱۴ میلیون نفر از سراسر دنیا در لاتاری گرینکارت آمریکا ثبتنام کردند، اما از این میان، تنها ۱۱۵ هزار نفر به عنوان کاندیدا و برنده اولیه انتخاب شدند. این در حالی بود که تنها ۵۰ هزار فرصت دریافت گرینکار آمریکا در این سال وجود داشت. از این رو به دلیل رقابت بسیار زیاد، سرعت عمل و دقت در پروسه لاتاری گرینکارت آمریکا اهمیت ویژهای در موفقیت شما خواهد داشت.
به طور معمول بازه زمانی ثبتنام لاتاری حداقل یک سال قبل از سال برگزاری لاتاری است. این بدین معنی است که آن دسته از متقاضیانی که در سال ۲۰۱۹ در لاتاری آمریکا ثبتنام کردهاند، برای گردونه انتخاب DV لاتاری سال ۲۰۲۰-۲۰۲۱ واجد شرایط محسوب میشوند.
عموما وزارت امور خارجه آمریکا DOS شماره کاندیداهای منتخب ویزا را در ماه May پست میکند که در واقع در ماه اکتبر همان سال در دسترس هستند. از این رو شما نیازمند این هستید تا از شماره تائیدیهای که وزارت امور خارجه در زمان تکمیل ثبتنام به شما داده باخبر باشید؛ تا از طریق وبسایت E-DV چک کنید که آیا شماره اختصاصی شما انتخاب شده است یا خیر.
این بدین خاطر است که وزارت امور خارجه آمریکا هیچ نامهای را برای کاندیداهای لاتاری گرینکارت نمیفرستد، به همین دلیل چک کردن مستمر این وبسایت از اهمیت ویژهای برخوردار است. چنانچه نام شما جزو منتخبین لاتاری گرینکارت باشد، سوال مهم بعدی اینست که کجا باید درخواست گرینکارت خود را ثبت و ارسال کنید: در دفتر USCIS در ایالات متحده آمریکا و یا کنسولگری آمریکا در خارج از این کشور ؟
چنانچه خارج از آمریکا زندگی میکنید
چنانچه همچون بسیاری از متقاضیان لاتاری گرینکارت در خارج از آمریکا زندگی میکنید، باید از طریق یک کنسولگری و سفارت آمریکا در کشورهای همسایه درخواست داده و پیش از ورود به ایالات متحده آمریکا، برای مصاحبه حضوری در سفارت اقدام کنید. به این روش اصطلاحا پردازش کنسولی consular processing گفته میشود.
بر همین اساس هر یک از افراد خانواده شما که برای گرینکارت آمریکا درخواست داده ملزم است تا فرم درخواست ویزای الکترونیکی مهاجرت یا همان فرم DS-260 را تکمیل و ارسال نماید. بعد از دریافت و رسیدگی به درخواست شما، دستورالعملهایی از مرکز کنسولی کنتاکی Kentucky Consular Center (KCC) برای ارسال کپیهای اسکن شده از مدارک پشتیبان نظیر مدارک تولد، مدارک ازدواج و سوءپیشینه، برای شما ارسال خواهد شد.
هر چقدر زودتر برای جمعآوری و آمادهسازی این مدارک اقدام کنید، زمانبندی مصاحبه حضوری شما در سفارت آمریکا سریعتر انجام خواهد شد.
زمانی که سازمان KCC تمامی مدارک شما را مورد بررسی قرار دهد، زمانی را از طریق پرتال E-DV برای مصاحبه حضوری شما مقرر خواهد کرد. شما همچنین دستورالعملهایی برای آوردن موارد لازم برای مصاحبه و چگونگی برنامهریزی چکاپ پزشکی مورد تائید سفارت آمریکا دریافت خواهید کرد. (متاسفانه سفارت آمریکا در ایران هیچگونه فعالیتی نداشته و شما باید از طریق کنسولگری آمریکا در کشورهای همسایه از جمله ترکیه، ارمنستان و یا امارات اقدام کنید.
مراحل پردازش کنسولی لاتاری گرینکارت آمریکا
بنابر اطلاعات ارائهشده در وبسایت رسمی دولت آمریکا روش متداول پروسه کنسولی Consular Processing پیگیری ویزا و گرینکارت آمریکا شامل مراحل زیر میشود:
مبانی خود را برای مهاجرت تعیین کنید
اولین مرحله درپروسه کنسولی شناسایی این موضوع است که آیا برای درخواست گرینکارت آمریکا (اقامت دائم و قانونی) صلاحیت لازم را دارید یا خیر. اغلب مهاجران از طریق دادخواستی که از جانب آنها توسط یک عضو خانواده و یا کارفرما پر شده واجد شرایط محسوب میشوند، برخی دیگر از همان ابتدا برای پناهندگی درخواست میدهند و یا از موارد و مفاد ویژه نظیر کاندیدای گرینکارت لاتاری برای خود استفاده میکنند. شما همچنین میتوانید برای اطلاع از سایر روشهای دستیابی به گرینکارت آمریکا به این لینک مراجعه کنید.
دادخواست مهاجرت را تشکیل دهید
زمانی که از این موضوع مطمئن شدید که چه دستهبندی برای درخواست ویزا و مهاجرت شما مناسب است، معمولا در مواردی نظیر دادخواست مهاجرتی مبتنی بر اشتغال و یا خانواده، به شخصی دیگر برای ثبت دادخواست مهاجرت immigrant petition نیاز خواهید داشت، اما در مورد برنامه لاتاری گرینکارت آمریکا، خودتان باید برای درخواست ویزا و سایر مراحل اقدام نمایید.
منتظر تصمیمگیری برای درخواست خود باشید
سازمان USCIS متقاضی را از تصمیم خود آگاه میکند. چنانچه این سازمان درخواست متقاضی را رد کرده باشد، اعلانیهای حاوی دلایل رد درخواست و شرایط اعتراض برای وی ارسال خواهد شد. چنانچه درخواست مورد قبول واقع شده و متقاضی در خارج از آمریکا باشد، سازمان USCIS نامه تائید درخواست متقاضی را به مرکز ملی ویزا Department of State’s National Visa Center میفرستد.
از این رو درخواست متقاضی تا زمان در دسترس قرار گرفتن شماره ویزای مهاجرت در نزد این سازمان باقی خواهد ماند. برای اطلاعات بیشتر درباره در دسترس بودن ویزا و تاریخ اولویتبندی به این لینک مراجعه کنید.
منتظر اعلان از مرکز ملی ویزا باشید
مرکز ملی خدمات ویزا National Visa Center (NVC) سازمان مسئول دریافت هزینههای درخواست ویزای آمریکا و مدارک پشتیبان است. از این رو NVC زمانی که درخواست ویزا دریافت میشود و زمانی که شماره ویزای مهاجرت در دسترس قرار میگیرد، شما را مطلع خواهد کرد. این سازمان همچنین زمانی که باید هزینههای مرتبط با ویزای مهاجرت به آمریکا یا همان fee bills را پرداخت کرده و مدارک پشتیبان را ارسال نمایید، به شما اطلاعرسانی میکند.
در زمان مقرر قرار ملاقات در مرکز ویزا حضور داشته باشید
زمانی که ویزا در دسترس بوده و یا وقت ملاقات شما فرا رسیده، دفتر کنسولگری مصاحبهای را برای شما ترتیب خواهد داد و به ارزیابی پرونده شما پرداخته و در مورد صلاحیت شما برای ویزای مهاجرت به آمریکا تصمیمگیری خواهد کرد.
در صورت بروز هرگونه تغییر به مرکز ملی خدمات ویزا اطلاع دهید
شما به عنوان متقاضی ویزای آمریکا نیازی ندارید تا در مورد درخواست خود با مرکز ملی خدمات ویزا تماس بگیرید؛ این بدین خاطر است که آنها در زمان مقرر و به هنگام نیاز، برای اطلاعات مورد نظر خود با شما تماس خواهند گرفت. اما در صورت بروز شرایط زیر باید با مرکز NVC ارتباط برقرار کنید:
- آدرس خود را تغییر دادهاید
- در زمان درخواست زیر ۲۱ سال بوده، اما اکنون ۲۱ ساله شدهاید
- وضعیت تاهل شما تغییر کرده است.
این تغییرات ممکن است در واجد شرایط بودن شما و در دسترس بودن ویزا تاثیرگذار باشد. از این رو شما میتوانید با مراجعه به وبسایت National Visa Center با سازمان NVC ارتباط برقرار کنید.
مراحل پس از اعطای ویزا
چنانچه با ویزای مهاجرت شما موافقت شود، دفتر کنسولگری بستهای از اطلاعات را به شما ارائه خواهد داد. این بسته به نام Visa Packet شناخته میشود و نباید آنرا باز کنید.
از این رو شما باید هزینه مهاجرت USCIS را پرداخت کنید. سپس سازمان USCIS این هزینه را برای پروسه بسته مهاجرتی visa packet و تهیه گرینکارت استفاده میکند. پیشنهاد میکنیم پس از دریافت visa packet و قبل از عزیمت به ایالات متحده آمریکا، هزینهها را از طریق این لینک به صورت آنلاین پرداخت کنید.
زمانی که قدم به خاک آمریکا میگذارید، باید Visa Packet خود را به آفیسر مرزی سازمان گمرک و حفاظت از مرزهای ایالات متحده آمریکا CBP بدهید. سپس آفیسر CBP شما را بازرسی کرده و به ارزیابی این موضوع میپردازد که آیا شما را به عنوان مقیم دائم و قانونی برای ورود به ایالات متحده آمریکا پذیرش کند یا خیر.
در صورتی که پس از ارزیابی مورد موافقت آفیسر CBP قرار بگیرید، میتوانید به صورت دائم و قانونی در آمریکا اقامت داشته و به زندگی و کار بپردازید.
مرحله دریافت گرینکارت
چنانچه هزینه سازمان مهاجرتی USCIS پرداخت کرده باشید، گرینکارت خود را از طریق پست و پس از حضور در آمریکا دریافت خواهید کرد. چنانچه گرینکارت خود را ظرف ۴۵ روز از عزیمت به آمریکا دریافت نکردهاید، با مرکز تماس USCIS و شماره ۸۰۰-۳۷۵-۵۲۸۳ تماس بگیرید و در صورتی که قبل از مهاجرت به آمریکا هزینههای USCIS را پرداخت نکرده باشید، باید برای دریافت گرینکارت حتما نسبت به پرداخت هزینههای مرتبط اقدام نمایید.
انجام مصاحبه ویزای آمریکا
برای مصاحبه حضوری در سفارت امریکا شما نیازمند پرداخت هزینه درخواست ویزا خواهید بود. از این رو آفیسر کنسولگری آمریکا با شما مصاحبه کرده، پرونده شما را مورد بررسی قرار داده و به شناسایی و ارزیابی این موضوع میپردازد که آیا برای دریافت ویزای آمریکا واجد شرایط هستید یا خیر.
بر همین اساس، شما باید تحت هر شرایطی، حتی اگر مدارک خود را گم کردهاید در مصاحبه سفارت شرکت کنید، این بدین خاطر است که معمولا تا قبل از ددلاین ۳۰ سپتامبر وقت مصاحبه دیگری برای شما پیدا نخواهد شد.
برای مثال چنانچه برای لاتاری ۲۰۲۰ آمریکا ثبتنام کرده باشید، ویزای شما تنها در بازه ۱ اکتبر ۲۰۱۹ تا ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۰ قابل صدور بوده و به دلیل بسته شدن زمان درخواست در ۳۰ سپتامبر (به عنوان پایان سال مالی دولت)، نمیتوان بعد از این بازه زمانی برای پروسه درخواست ویزای آمریکا از طریق لاتاری گرینکارت اقدام کرد (مگر اینکه در لاتاری ۲۰۲۱ آمریکا ثبتنام کرده و انتخاب شده باشید).
از این رو چنانچه مدرکی را در پرونده خود گم کرده باشید، آفیسر پرونده این فرصت را به شما خواهد داد تا آنرا در اسرع وقت اخذ کنید، اما باید این موضوع را بخاطر داشته باشید که مدرک یا مدارک مفقوده را تا پیش از صدور ۵۰ هزار ویزای در دسترس سالانه گرینکارت لاتاری آمریکا، دریافت و برای سفارت ارسال نمایید.
در واقع ویزای آمریکا باید تا قبل از ضربالعجل ۳۰ سپتامبر آماده شده و پرینت شود و تا زمان کامل نشدن پرونده درخواست شما، امکان صدور ویزا نخواهد بود. لازم به ذکر است که معمولا ویزای آمریکا تا ۶ ماه اعتبار داشته و دارنده آن باید تا پیش از انقضای ویزا به آمریکا سفر کند.
تائید صلاحیت قبل از مصاحبه ویزا
عموما هزینههای لاتاری گرینکارت DV باید در سفارت و یا کنسولگری آمریکا و پیش از انجام مصاحبه پرداخت شود. حتما قبل از پرداخت هزینهها به صفحه رسمی دستورالعملهای لاتاری آمریکا رفته و از واجدشرایط بودن خود برای ادامه پروسه ویزا مطمئن شوید.
این بدین خاطر است که هزینههای درخواست ویزای آمریکا زیاد بوده و در صورت عدم موفقیت پرونده متقاضی، غیرقابل برگشت است. در درجه اول، متقاضیان باید از الزامات و شرایط تحصیلی ویزا برخوردار بوده و دارای هیچ گونه سوءسابقه کیفری و جنایی نباشند.
یکی از دلایل اصلی که متقاضیان شرکتکننده واجد شرایط شناخته نمیشوند وجود خطاها و نواقص مختلف در پروسه ثبتنام DV لاتاری آنهاست که به طور خودکار موجب رد صلاحیت وی در مصاحبه ویزای آمریکا خواهد شد. برای مثال، متقاضیان لاتاری عموما از اطلاعات مشابهی برای ثبتنام در سالهای متمادی استفاده کرده و یا فراموش میکنند که عضو جدید خانواده را به درخواست خود اضافه کنند.
از این رو چنانچه درخواست DV لاتاری آمریکای شما شامل اطلاعات کامل همسر و فرزندان زیر ۲۱ سال که در زمان درخواست لاتاری در خانواده حضور داشتهاند نباشد، درخواست ویزای آمریکا ریجکت خواهد شد.
این موضوع حتی شامل فرزندانی (نظیر فرزندان ازدواج قبلی و یا فرزندخوانده) میشود که قصد ندارید با خود به آمریکا بیاورید. در عین حال چنانچه متاهل باشید و فرزند شما بعد از درخواست DV لاتاری به دنیا بیاید، امکان اضافه کردن اطلاعات آن به پرونده لاتاری و درخواست ویزای آمریکا خواهد بود.
چنانچه در داخل آمریکا باشید adjustment of status
چنانچه بنابر شرایط فعلی خود در داخل آمریکا حضور داشته باشید، میتوانید مصاحبه ویزای خود را در خارج از آمریکا انجام داده و یا اینکه به وضعیت خود در داخل ایالات متحده آمریکا رسیدگی کنید و بدون ترک خاک آمریکا گرینکارت خود را دریافت نمایید؛ به بیانی دیگر متقاضی این امکان را دارد تا درخواست خود را به مرکز خدمات USCIS ارسال کرده و در یک دفتر USCIS داخل آمریکا مصاحبه خود را انجام دهد.
چنانچه با استفاده از ویزای تحصیلی و یا ویزای کار در آمریکا باشید گزینههای در دسترس شما بیشتر و راحتتر بوده، اما در عین حال هزینههای این پروسه و زمان انتظار برای شما بیشتر خواهد شد.
عموما محدودیتهایی برای کسانی که امکان تنظیم وضعیت اقامت و ویزای خود در داخل آمریکا را دارند وجود دارد و تنها در صورتی که از قبل به طور قانونی در آمریکا حضور داشته باشید(از طریق یک ویزای دارای اعتبار)، امکان پیگیری پروسه لاتاری گرینکارت از داخل کشور را خواهید داشت.
همچنین چنانچه به صورت غیرقانونی در خاک آمریکا حضور داشته یا بدون مجوز در این کشور کار کرده باشید و یا اینکه بنابر شرایط خود بدون ویزا و به طور قانونی از طریق برنامه Visa Waiver Program به آمریکا وارد شده باشید، امکان درخواست لاتاری گرینکارت را از داخل ایالات متحده آمریکا نخواهید داشت.